Műhelykonferencia

2024.04.27. 18:33

A hely- és családtörténeti kutatás műhelytitkai Győrben

A városházán tartotta meg a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága, a Szülőföldünk Honismereti Egyesület és a Bedécs Gyula Társaság a III. Győri Hely- és Családtörténeti Műhelykonferenciát.

Schuller Vivien Csenge

Fotó: Kocsis Tibor

Az eseményt 3 szakaszra osztották. Az elsőben ismertették könyvtárak, levéltárak az anyagaikat, amik a történeti kutatások alapjául szolgálhatnak. A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumból Martinschich Balázs muzeológus, illetve a megyei Kisfaludy Károly Könyvtár Helyismereti Gyűjteményből Borbély Tamás. 
A második szakaszban a helytörténeti kutatás módszereit vitatta meg Gecsei Edit pedagógus az Örökség és jövőkép, egy helytörténeti kutatás és fejlesztés tükrében című előadásával, illetve Thullner István beszélt a helytörténeti kutatás műhelytitkairól, azon belül is a lébényi templomról és 150 év után fellelt új forrásairól. 
A harmadik részben Bana József, nyugalmazott városi levéltár igazgató a győri vándorcigányok családi kapcsolatainak meghatározásáról beszélt, az első világháború után. Zsumbera Árpád a bábai Bay-család történetét mesélte el, akik jelentős birtokosok voltak vármegyénkben. Polgár Antal és Petrőcz Bálint vízügyi mérnökök a Rába szabályozási szakaszmérnökök dinasztiáiról beszéltek. Zalahegyi Zoltán, Varga Lajos és Prátser András helytörténeti előadásokat tartottak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában