Borverseny

2024.04.20. 12:36

A pannonhalmi borvidék borait értékelték Győrújbaráton - Mutatjuk a legjobbnak ítélt pincészetek palackjait - fotók

Pénteken rendezték a Pannonhalmi Borvidéki Borversenyét a győrújbaráti Timaffy László Művelődési Házban. A szakértő zsűri a bor megjelenését, illatát, zamatát vizsgálta különböző szempontok alapján.

Barki Andrea

A győrújbaráti borverseny eredményhirdetésének egyik emlékezetes pillanata. Fotó: Nagy Gábor

Mit érdemes tudni a Pannonhalmi Borvidékről? – kérdeztük Pécsinger Jánost. 

A Pannonhalmi Borvidék az ország egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke. Sok az újratelepített szőlő, a gazdákban nagy az innovációs és a megújulási vágy, nagyon szépen fejlődünk. Örülök annak, hogy a borvidéken számos új szereplő is megjelent. A pincészeteknek vannak saját rendezvényei de a jövőben arra készülünk, hogy a borvidéknek is legyen egy sajátja. Az utóbbi időben többször volt lehetőségünk közösen gondolkodni arról, hogyan teremtsünk egy hatékonyan kommunikáló, dinamikusabb, jobban működő borvidéket. Azt gondolom, hogy a jövőnk az egységben van, így nekünk ebbe az irányba kell mennünk.

A zászlós bor

A rajnai rizlinget szeretnénk a borvidék zászlós borának kinevezni és minősítési rendszert bevezetni. Bízom benne, hogy ezzel is előrébb tudjuk vinni a borvidéket – vázolta a terveket az elnök, aki arról is beszélt, hogy azért éppen ezt a különleges fajtát választották, mert a borvidék mind földrajzilag, mind a klimatikus viszonyok és a talaj szempontjából is a leginkább alkalmas a rajnai rizling készítésére úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

– A rajnai rizling nem populáris bor. Az a szándékunk, hogy három kategóriát felállítva mindenki megtalálja a saját ízvilágát. A boról mindenkinek a petrolos jegyek jutnak eszébe. Karakteres savakkal, ízvilággal rendelkező, lendületes bor. Magyarországon területarányosan a legtöbb Rajnai rizling szőlő a Pannonhalmi borvidéken van.

Azt gondoljuk, nekünk ezzel feladatunk és felelősségünk van. Nem gondoljuk, hogy pont olyan lesz a rajnai rizling itt, mint a a Rajna mentén, de nagyon szép eredményeink vannak, nagyon szép borokat készítenek a kollégák. Szeretnénk elérni, hogy pár év múlva, hogy ha az országban valahol szó kerül a vidékről, tudják az emberek: itt készítik a legjobb Rajnai rizlinget. Ez már jó eredmény lenne számunkra – tette hozzá Pécsinger János.

A tizennyolc bíráló 52 fehér, 9 rozé és 23 vörösbort értékelt egy 100 pontos skálán

A Pannonhalmi Borvidék legjobb fehérbora a Cseri Pincészet 2021 évjáratú Sextus Rajnai rizlingje, rozébora a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2023 évjáratú Tricollis rozéja, míg a legjobb vörösbora a Pécsinger Szőlőbirtok 2019 évjáratú Eredet Cabernet francja lett. A legmagasabb pontszámot elérő bor, a Borvidéki Vándorserleg birtokosa pedig az Ács Pincészet 2022 évjáratú Chardonnay-ja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában