Tájékoztatás

2024.02.26. 15:45

Megkezdődött a választásokra való felkészülés, értekezletet tartottak Győrben

A vármegyei rendezvényközpontban hétfőn délelőtt vármegyei jegyzői értekezletet tartottak. Dr. Malomsoki István a területi Választási Iroda vezetője köszöntötte kollégáit, majd dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke tartott tájékoztatót a települések jegyzőinek.

Barki Andrea

Fotó: Barki Andrea

Mint talán már sokan tudják, az idén a nyáron, feltehetőleg június 9-én egyszerre választjuk az Európai Parlament tagjait, a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket. Erre azért kerül sor, hogy spóroljunk a költségekkel, de a választás így is mintegy 25 milliárd forintba kerül majd. Mivel sok változás van a választás mikéntjében, ezért nem lehet rutinból megszervezni, levezényelni. Mind a lebonyolításban résztvevőknek, mind a választópolgároknak készülnek tájékoztató anyagok, hogy pontos információja legyen mindenkinek a választás menetéről.

A háttérben már régóta készítik elő a választást a szakemberek. Folyamatosan egyeztetik az adatokat. A Nemzeti Választási Iroda folyamatosan közli a központi névjegyzékben szereplő választópolgárszám-statisztikát települési és vármegyei bontásban, mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választásra vonatkozóan. Várhatóan mintegy 33 800 000 szavazólapot kell majd legyártani. Ha a választást június 9-re írják ki, akkor a választási kampány április 20-tól indulhat. Addig még többször visszatérünk a választási tudnivalókkal is.

Fotó: Barki Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában