Presztízs 2023 TOP 100

2023.12.26. 19:59

A tudás presztízse

Amikor a gazdaság teljesítményét értékeljük vagy tervezni próbálunk, és közben olyan kifejezések jönnek szembe, mint világjárvány, háború, energiaválság, infláció, akkor túl sok jóra nem számíthatunk.

Varga Ottó

Varga Ottó, a Kisalföld főszerkesztője

Fotó: STEFLER BALAZS

Így volt ez tavaly, amikor ugyanennek a kiadványnak az aktuális számát mutattuk be és csupa jó hír volt benne olvasható, hozzátették a szakértők: jövőre más lesz. Nos, a jövőre elérkezett, és igen, valóban vannak olyan számok, amelyek gyengébbek. Kevesebb a vállalkozás, csökkent a GDP, bár az árbevétel és az eredményesség újra csak nőtt. 

Fontos adatok ezek, de az én korosztályom inkább azt a mutatót keresi, amellyel munkaképes korunk elején, a rendszerváltás idején legtöbbet szenvedtünk, a foglalkoztatás. Nekünk kétjegyű százalékokkal kellett annak idején szembesülnünk és ezek nem 1-essel kezdődtek. Mindenki, de tényleg mindenki, a politikusok, a gazdasági szakemberek, a sajtó és az átlagemberek is azt figyelték, mennyivel nőtt épp aktuálisan a munkanélküliség. Ha pedig kicsit csökkent, máris öles címekkel jelentek meg az erről szóló cikkek.

Ha ezeket most nézzük, megnyugodhatunk. Vármegyénkben ugyanis minden nehézség ellenére ezek az adatok javultak. A foglalkoztatás 80 százalék feletti, a munkanélküliség 1,4 százalék alatti, azaz aki dolgozni akar, annak van munkája. A mutatók az országos átlagnál, sőt, még a budapestinél is jobbak, a többi vármegyéről nem is beszélve. Úgy, hogy ebbe csak az itt élőket számolták bele, a külföldön dolgozókat nem.

Szóval ezt látva megint csak elmondhatjuk, a Kisalföldön élni jó. Más kérdés, hogy a cégvezetők, tulajdonosok ebben a problémát is látják, hiszen jelenleg azon kell inkább aggódniuk, hogy ha új beruházásba kezdenének, vajon lesz-e hozzá elég – mégpedig megfelelő, azaz képzett – munkaerő? Nem véletlen, hogy idén a Presztízs Díjasok Társasága a különdíját egy oktatási intézménynek és vezetőjének ítélte oda. Ez is azt jelzi, hogy a tudás, a képzés egyre nagyobb presztízst szerez minden téren. Mi pedig bízzunk abban, hogy az ezt jelző számok hamarosan fontos mutatói lesznek az ilyen kiadványoknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában