Nem vette figyelembe a sebességkorlátozást

2024.04.18. 16:44

Jogerős ítéletet hirdettek a soproni vonatot kisiklató mozdonyvezető ügyében - videó

Jogerős ítélet született azzal a mozdonyvezetővel szemben, aki még 2021-ben véletlenül kisiklatta az egyik soproni mozdonyszerelvény és ezzel több órás késéseket okozott a vonalon. A Tatabányai Járásbíróság elsőfokú ítélete alapján két év felfüggesztett fogházbüntetést kapott, valamint három évre eltiltották a vasúti járművezetéstől.

Kisalföld.hu

A kisiklott vonat ügyében az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész és az elkövető is tudomásul vette. Fotó: Ügyészség

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt emelt vádat a Tatabányai Járási Ügyészség korábban. Akkor erről itt írtunk részletesen.

Az ügyészség indítványára a bíróság a férfit 1 év 6 hónak, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre és 3 év vasúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész és elkövető is tudomásul vette.

A vádirat szerint a mozdonyvezető 2021. február 1-jén Budapestről Sopron irányába vezetett egy vonatszerelvényt az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 kilométer/óra sebességkorlátozás volt érvényben. A férfi a vonatszerelvénnyel 12 óra 1 perckor hagyta el Tatabánya vasútállomást, amely után a sebességkorlátozás ellenére 90 kilométer/óra sebességre gyorsított.

A mozdonyvezető a 90 kilométer/óra sebesség elérésekor észlelte a kijárati jelző utasítását, ezért gyorsfékezést alkalmazott, emiatt viszont a vonatszerelvény kisiklott. A baleset közben egy sértett az üléséből kizuhant, ami miatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67.100.000 forintos, a vasúti sínpályában 57.523.123 forintos kár keletkezett, továbbá 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett.

A vasúti forgalomban napokig forgalomkorlátozás volt érvényben. A cselekmény a személy- és teherszállítás, mint közérdekű üzem működését jelentősen megzavarta - közölte Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában