Lakástűz

2024.01.11. 10:05

A konyhában keletkezik a legtöbb tűz Győr-Moson-Sopronban is

Tavaly Győr-Moson-Sopronban 272 lakástűz keletkezett, 7-tel kevesebb, mint 2022-ben. Az év folyamán 3174 négyzetméternyi épített terület égett le, 479-cel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Kisalföld.hu

Győr belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy tetőtéri lakásban csaptak fel a lángok. Fotó: Kisalföld-archív

A lakástüzekben 2 ember vesztette életét. Emellett a kigyulladt lakóházakban 34 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 601 tűzoltóautót riasztottak, összesen 191 órára volt szükségük az oltáshoz. Vármegyénkben a legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás is a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben 2 ember életét vesztette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. A beavatkozás az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. 

Nyolc lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, illetve dohányzás okozta a tüzet. A legtöbbször, hatvan alkalommal, a konyhában csaptak fel a lángok, 30-szor a kéményben, 21-szer pedig a hálóban. 

A 272 tűzzel érintett ingatlan közül csak 2-ben volt füstérzékelő. Ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. 2023-ban 57-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 64-gyel kevesebbszer, mint 2022-ben. 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során az érzékelőknek is köszönhetően senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt - írta a katasztrófavédelem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában