Presztízs 2023 – Az Innovációs díjat a Széchenyi István Egyetemnek ítélték idén

A felsőoktatási világranglisták alapján ma már a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik a győri Széchenyi István Egyetem. Az intézmény innovációkkal is erősíti a térség sikerességét.

Ollári Gergely

Vági Kornél, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ operatív vezetője, prof. dr. Bokor József kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettes és Kolossváry Tamás, a győri innovációs park központvezetője. Fotó: Csapó Balázs

A Széchenyi István Egyetem az elmúlt évtizedek fejlődése révén kiemelkedő számú vállalati kapcsolattal rendelkezik, amelyek mára kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenységének is részévé váltak. Ennek köszönhető, hogy nem pusztán elméleti kutatásokat, hanem a piaci szereplők tényleges igényei­re reagáló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet is folytat. Gyakorlatorientált kép­­zései révén felkészült diplomásokat ad a gazdaságnak, akik nagy számban dolgoznak a térség vállalkozásainál.

Az egyetem vezetése kiemelt szempontnak tekinti a tudás üzleti hasznosítását. Azon hallgatóit és munkatársait, akik saját ötletük megvalósítását tervezik, ugyancsak erre ösztönzi, és startup-, illetve spinoffcégek létrehozásának támogatásával is segíti. Újabb mérföldkő az universitas és a vállalkozások partnerségében a múlt héten átadott győri innovációs park, amely a jövőben a dinamikusan fejlődő egyetemi innovációs ökoszisztéma bástyájává válik, teret adva a felsőoktatási és ipari együttműködéseknek, új kutatás-fejlesztési projekteknek és innovatív ötletek megvalósí­tásának.

Vági Kornél, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ operatív vezetője, prof. dr. Bokor József kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettes és Kolossváry Tamás, a győri innovációs park központvezetője. Fotó: Csapó Balázs

Az egyetem a ZalaZone Járműipari Tesztpályán is innovációs parkot működtet, ahol autonóm járművekkel és mobilitási rendszerekkel, az elektromobilitással, a drónokkal és az 5G-vel kapcsolatos kutatások zajlanak. A mosonmagyaróvári karon az agrárdigitalizáció, a precíziós gazdálkodás, az egészséges élelmiszer előállítása és a fenntartható környezet áll az intézmény fókuszában, amit a legmodernebb technológiákkal felszerelt Smart Farm Tangazdaság erősít.

Az intézmény fejlődését mutatja, hogy a legnagyobb felsőoktatási minősítő szervezetek közül szerepel a QS és a THE világranglistáján, valamint a hatodik legjobb hazai egyetemként jegyzik a QS idén először megjelent európai ranglistáján. A legfrissebb fejlemény, hogy felkerült a THE tudományterületi világranglistájára is mérnöki tudományok kategóriában.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában