kisalfold.hu videó

2024.05.08. 12:49

Esküvő – Indul a szezon: már nem hét országra szólnak a lagzik, spórolnak a vendégszámon

Megkezdődött az esküvőszezon, egyre drágább a nagy nap térségünkben is. A boldogító igenről és az álomhelyszínről nem mondanak le a párok, inkább a meghívott vendégek számán csökkentenek, vagy maguk szervezik és dekorálják az esküvő helyszínét.

Schuller Vivien Csenge

Fotó: Csapó Balázs

Berger Szilvia, a Mademoiselle Szalon tulajdonosa húsz éve nyitotta meg esküvői ruha-szalonját, főként Győr és környékének menyasszonyai térnek be hozzá, hogy kiválasszák álomruhájukat a nagy napra. Viszont keresik a fővárosból és Szlovákiából is. 

Esküvőiruha-próbán – Berger Szilvia szalontulajdonos szerint a csipke mellett az egyszerű forma, a légiesen könnyű anyagok kedveltek.
Esküvőiruha-próbán – Berger Szilvia szalontulajdonos szerint a csipke mellett az egyszerű forma, a légiesen könnyű anyagok kedveltek.
Fotó: Csapó Balázs


– Ruhabérléssel és -vásárlással egyaránt megkeresnek a hölgyek, de inkább az előbbi jellemző. Mivel az esküvői kiadások magasak, sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék. Az örök kedvenc még mindig a csipke, viszont lágyabbak az anyagok, nincs már annyi bélés, alsószoknya és merevítő. A díszes ruhák mellett a letisztult, hófehér anyagok is közkedveltek – fejtette ki. 

A ruha mindig elkészül az esküvőre

A Mademoiselle Szalon tulajdonosától megtudtuk, hogy egy egyórás ruhapróba alatt akár nyolcféle alkalmi öltözetet is felvehet a leendő feleség. 
– Sokan konkrét elképzeléssel jönnek, de általában a segítségünkre, tanácsainkra támaszkodnak. Fontos az átalakíthatóság, viszont attól nem kell tartani, hogy ne készülne el időre, a nagy nap előtti héten igazítjuk rá a menyasszonyokra a választott ruhát – emelte ki Berger Szilvia, aki szerint nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az esküvői öltözet kiválasztását, ugyanis akkor már csak a szabad darabokból válogathatnak. 
– Azt tapasztalom, hogy inkább kevesebb vendéget hívnak a párok, de a menyasszonyok a nagy napon tündökölni szeretnének. Az idei házasságkötésekre a legtöbben lefoglalták a ruhákat, viszont már a jövő évi esküvőkre is válogatnak. A 2025-ös kollekció ősszel debütál – tette hozzá. 

Próbálnak spórolni

Takácsné Simon Niki, a Rose­Gold Esküvőszervezés munkatársa szerint a párok egyre inkább szakítanak a hagyományokkal, és a saját stílusukra alakítják a nagy napot. Emellett az emelkedő költségek miatt csökkentik a meghívott vendégek létszámát, így a 60–70 fős esküvők gyakoribbak. A helyszínen, az étel- és italkínálaton sokat nem lehet spórolni, ezek költsége átlagosan fejenként 20–50 ezer forint között van. 

– Színekben és stílusban itthon még mindig hódít a száraz virágos dekoráció és a természetközeli letisztultság. Ugyanakkor egyre népszerűbbek az élénk színek is, könnyed, légies elrendezésben. A mai párok gyakran az internetről vagy videókból veszik az ötleteket. A meghatottságot egyre inkább felváltja a humor: népszerűek a poénos bevonulások a szertartásra, előkerülnek a vidám kellékek a lagzikon – osztotta meg lapunkkal az esküvőszervező. 
A nagy nap megszervezése hosszas folyamat, jó, ha a fiatalok már egy évvel korábban hozzákezdenek. – Ugyan még csak most kezdődik az idei szezon, de már a következő évre is tervezek házasulandókkal – emelte ki Niki. 
– Az első és legfontosabb szempont, hogy mekkora összeget szánnak az ünnepre, eszerint kell meghatározni a meghívottak számát és a helyszínt. A jegyesek előszeretettel keresik a természetközeli helyszíneket – tette hozzá. 

Takácsné Simon Niki esküvőszervező (balra) szerint a párok egyre inkább szakítanak a hagyományokkal, és a saját stílusukra formálják a nagy napot. A felvételen: Ernő és Alexandra. 
Takácsné Simon Niki esküvőszervező (balra) szerint a párok egyre inkább szakítanak a hagyományokkal, és a saját stílusukra formálják a nagy napot. A felvételen: Ernő és Alexandra. 
Fotó: Fotó: Kulcsart fotó


Takácsné Simon Niki el­mondta: – Sokan saját maguk szervezik a lagzit, mert az a tévhit van a köztudatban, hogy az esküvőszervezők drágán dolgoznak. Azonban nemcsak időt, energiát és stresszt spórolunk a pároknak, de sokszor a költségeken is tudunk faragni – tette hozzá a szakember. – Nincs lehetetlen, az a legfontosabb, hogy a fiatalok stílusát próbáljuk belecsempészni az esküvő hangulatába. Előfordul, hogy animátort kérnek fel a gyermekekhez, sztárvendégeket vagy humoristákat hívnak meg az estre, de olyanra is van példa, hogy bűvész fokozza a hangulatot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában