Országos online szavazás

2024.04.18. 07:15

Keresik az ország kézműves sörét - A győrújbaráti és a fertőrákosi sörfőzde is a legjobbak között - videó

Április elején rajtolt el az az országos online szavazás, ahol a sörrajongók eldönthetik, hogy milyen egyedi és újonnan megalkotott recept alapján készüljön el az Ország Söre, illetve arra is voksolhatnak, melyik kézműves főzde viselje az Ország Kisüzemi Főzdéje címet. Az idei versenyben két vármegyei sörfőzdére is lehet szavazni, a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzdére (felvételünkön: Martinkovics Oszkár sörfőző és Vida Norbert tulajdonos, sörfőzőmester), valamint a fertőrákosi Krois Breweryre.

Simon Roberta

A tavaly több ezer szavazó részvételével lezajlott voksolás után folytatódik az az úttörő kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a sörrajongó közönség szavazhatja meg, milyen, eddig nem látott és nem kóstolt recept alapján készüljön el az Ország Söre: láger, IPA, búza, stout vagy a savanyú opciók közül is választhatunk. Dönthetünk arról is, hogy a főzet világos vagy sötét legyen-e, továbbá édeskésebb, keserű vagy inkább kiegyensúlyozott ízvilág. Véleményezhetjük, kerüljön-e bele gyümölcs, és ha igen, akkor egzotikus fajta vagy Európában is termő legyen. 

A közönség péntekig választhatja ki kedvenc kisüzemi sörfőzdéjét, értékelve annak elmúlt évi teljesítményét. A legtöbb szavazatot begyűjtő hely egy esztendőn át viselheti majd az Ország Kisüzemi Főzdéje 2024 megtisztelő címet. Az elismerés várományosai között két térségbeli sörfőzde is van. 

Szavazni a a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzdére is lehet idén az ország kézműves sörére. Felvételünkön: Martinkovics Oszkár sörfőző és Vida Norbert tulajdonos, sörfőzőmester.
Fotó: Schuller Vivien

Vida Norbert, a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde tulajdonosa és sörfőzőmestere szerint az elmúlt két-három évben tapasztalható, hogy szűkül a piac. – Az országos fogyasztást tekintve tavaly 10 százalékos visszaesés volt tapasztalható, aminek egyik oka az alapanyag és az előállításhoz szükséges egyéb költségek emelkedése. Nemcsak a kézműves, de a nagyüzemi sörök árában is jócskán érezhető ez. 2019-ben éltük meg a fordulópontot, akkor egyre többen engedték meg maguknak, hogy inkább minőségi kisüzemi sört fogyasszanak – emelte ki. 

– Reméljük, hogy idén is sokan ellátogatnak hozzánk május végén a nyitott főzdék napjára, ahol az üzemlátogatáson testközelből is megismerhetik az érdeklődők a kisüzemi sörkészítést – tette hozzá Vida Norbert. 

– A közönségkedvencek nálunk még mindig a nagy klasszikusok: a Győri Pils, az American Hop Dog és a Johnny B. Good fantázianevet viselők. Az új „őrület” a Cold IPA, ami egy fiatal stílus, az Etyeki Sörmanufaktúrával közösen főztük le. A jó idő beköszöntével előkerülnek a gyümölcsös és savanyított különlegességek, amiket néhány éve készítünk, de távol állnak a sztenderd „meggyes lőrétől”. Hónapokon belül újabb sörpremierrel nyitjuk meg a nyári szezont, valamint tervezünk további együttműködéseket más főzdékkel. 

kroisbreweryMD-14
Mühl Erik és Németh Gábor, a Krois Brewery tulajdonosai. Fotó: Máthé Daniella

Mühl Erik, a fertőrákosi Krois Brewery egyik tulajdonosa és sörfőzője elmondta: a craft irányt célozzák meg a kisüzemi sörfőzésben. – A minőség, a változatosság és a tradíciók elengedhetetlenek. A kínálatunkban megtalálhatók a közismert alapszortimentek, ugyanakkor törekszünk újdonságokkal is előrukkolni. A láger, búza, fekete vagy IPA mellett szeretjük a speciális, savanyított söröket, vagy a fahordós tételeket is, illetve nem riadunk vissza a fűszeres söröktől sem. Egy-két héten belül előrukkolunk a legújabb sörünkkel, egy maracujás-ananászos savanyított finomsággal – fejtette ki. 

Szavazni a weboldalon lehet IDE>> kattintva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában