Egészség

2024.03.30. 09:00

Stressz a mindennapokban: lelki bajok – testi tünetek

A stressz a mindennapi élet természetes velejárója, amelyet többnyire sikerrel kezelünk. Ám előfordul, hogy a lelki feszültség valamilyen betegség, fájdalom vagy kellemetlen elváltozás formájában utat tör magának. A stressz okozta leggyakoribb tüneteket mutatjuk be, és kezelési ötleteket is adunk.

Kisalföld.hu

Ha tartósan jelen van az életünkben a belső feszültség, arra a szervezetünk különböző módokon reagál.

Fotó: Shutterstock

Hajhullás

Stressz hatására a szervezetben felborul a hormonháztartás. Az állandó feszültség, a lelki bajok kimerítik a test erőforrásait, és mivel haj nélkül a szervezet remekül működik, az energiát inkább a létfontosságú szervek működtetésére irányítja, nem a haj táplálására. Ilyenkor a hajhagymák gyorsan a hajtermelés utolsó, nyugvó fázisába érnek, amikor nincs érdemi hajnövekedés és a hajszálak lassan elhalnak, majd kihullanak. 

Ha naponta több mint 300 szál haja hullik ki, mindenképpen keresse fel orvosát. Többnyire már egy egyszerű laborvizsgálattal kideríthető a probléma oka. A tápanyagokban, vitaminokban szegény étrend is stressz a szervezetnek, ilyenkor a szakemberek B12-vitaminnal, cinkkel, vas- és fehérjekészítményekkel segítik a haj regenerálódását. Érdemes megtanulni stresszkezelési technikákat is, ezek a hétköznapi élethelyzetekben jelentkező feszültséget segítenek csökkenteni. 

Őszülés

A haj őszülését a melanociták visszafejlődése, a pigmentek számának csökkenése okozza. Ezek a sejtek termelik a me­lanin nevű pigmentet, ami a haj színéért felelős. A melanociták az idő haladtával egyre kevesebb melanint termelnek, így a haj elveszíti a színét. Kutatók szerint az erős stressz következtében a melanociták melanintermelő képessége sérülhet, ezért lesz a haj ősz, színtelen. 

A korral járó természetes őszülés nem visszafordítható, de folynak kísérletek, amelyek során stimulálják a haj pigmentjeinek termelődését. Egyelőre nem tudható, hogy ez az eljárás képes lesz-e visszaállítani az eredeti hajszínt azoknál, akik valamilyen stresszhatás következtében őszültek meg, de a kísérletek biztatóak. Addig is marad a hajfestés. 

Berepedezett körömágyak

Lelki bajok és feszültség esetén sokaknál a körömrágás, a körömágy bőrének tépkedése, harapdálása a reakció. Az állandó „piszkálás” következtében a körömágy érzékeny bőre begyullad, majd megkeményedik, és lassan megváltoztatja a köröm alakját. 

Sokaknak megoldást jelent a gélmanikűr: ez a professzionális szépségápolási módszer a hölgyek nagy részét visszatartja a körömrágástól és a bőr tépkedésétől. Ha viszont már begyulladt a körömágy, érdemes a fertőzés továbbterjedésének megakadályozására antibiotikumos krémmel kezelni a sérült bőrt. 

A tápanyag-­ és vitaminszegény étrend nemcsak hajhullást, hanem a körmök elváltozását is okozhatja. Szerencsére a körmök csupán meggyengülnek, töredezetté válnak, esetleg egy vízszintes barázda jelenik meg rajtuk mintegy 3 hónappal a stresszhelyzet után. 

Erősítheti körmeit belsőleg, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással vagy körömerősítő lakkok használatával. 

Fakó arcszín, finom ráncok, pattanások

A megnövekedett stressz-­szint gyakran oka az akné fellángolásának. A pontos mechanizmus nem teljesen világos, de a stresszhormonként ismert kortizol növeli a faggyútermelést és csökkenti a bőr védekezőképességét. 

A stressz okozta pattanásokra is használhat fertőtlenítő, gyulladásgátló készítményeket. Ha a tünetek súlyosak, mindenképpen keressen fel bőrgyógyászt. 
A stressz lassítja a sejtek megújító folyamatait, és a bőr könnyen fakóvá, élettelenné válhat. A felgyülemlett méreganyagok lerakódnak a szervezetben, gátolva a megfelelő vérkeringést, így a bőr nem jut elegendő mennyiségű oxi­génhez. 

Az új bőrsejtek termelődését ápoló hatóanyagokat tartalmazó bőrradírok alkalmazásával serkentheti. A rendszeres testmozgás segíti a stressz levezetését, az anyagcsere és a vérkeringés javítását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában