Balesetmentes szilveszter

2023.12.31. 08:36

Önfeledt vidámság az óév utolsó első éjszakáján, ha lehet életveszély nélkül Győr-Moson-Sopronban

Mit tehetünk azért, hogy az óév elbúcsúztatása és az újév kezdete a felhőtlen szórakozás és ne a megbánások ideje legyen?

Bella Violetta

A szilveszteri riasztások többségét a mentők túlzott alkoholfogyasztás vagy más, tudatmódosító szerek használata miatt kapják. Csillag Zoltán mentőtechnikust, a nyugat-dunántúli régió kommunikációs munkatársát kérdeztük.

Az év utolsó napja az ünneplés és a jókedv ideje. Nem azt mondom, hogy nem szabad alkoholt fogyasztani, de ezen az éjszakán is tisztában kell lennie mindenkinek azzal, hogyan tűri a szervezete az alkoholt

– tanácsolta a szakember.

– Illuminált állapotban kevésbé számolunk a kockázatokkal. Rosszul mérjük fel a tetteink következményeit, nem számolunk például a kihűlés veszélyével. Ha társaságban szórakozunk, figyeljünk egymásra! Ha valaki kicsit többet fogyasztott, ne hagyjuk egyedül az utcára menni! Mindenképp előzzük meg, hogy felfokozott hangulatában egy ingben, pólóban elinduljon, és egy bokor tövében elszenderüljön. Ha baj van, fontos, hogy merjünk segítséget hívni! Mi nem vizsgáljuk, hogy önként, vagy italába, ételébe juttatott szer miatt került valaki ellátást igénylő állapotba. Nyilván tudunk róla, hogy létező dolog a bedrogozás is, de nekünk ott azzal kell foglalkozunk, hogy az egészségügyi problémát kezeljük. Nagyon fontos, hogy a szülő már a felső tagozatos gyermekével beszélgessen arról, hogy ilyen esetek megtörténhetnek. Jó dokumentumfilmek, prevenciós anyagok találhatók az interneten, a rendőrség felületein. Érdemes ezekkel megismerkedni, hogy tudják, mivé lehet az ember, ha tudatmódosító szereket használ, vagy ezeknek teszi ki magát - hangsúlyozta Csillag Zoltán, aki szerint mindennél többet ér a szülői minta.

A mentőtechnikus kitért arra is, hogy a legálisan, vagy más forrásból szerzett tűzijátékok és hangkeltő eszközök minden évben okoznak baleseteket.

– A gyerekeket ezektől teljesen távol kell tartani és felelős felnőttkén tiltani számukra a használatukat. Ki kell venni a kezükből! A pirotechnikai eszközök robbanással, fény- és hanghatással lépnek működésbe, nagyon magas hőfokon. Súlyos, akár tragikus kimenetelű szem-, fej- és végtagsérüléseket tudnak okozni.

Végezetül a mentőtechnikus azt kéri, ha az utcán azt látjuk, hogy valaki rosszul lett, balesetet szenvedett, ne maradjunk közönyösek.

Komoly, akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhat a kihűlés. Figyeljünk egymásra, hogy mindenkit épségben találjon 2024

– tette hozzá Csillag Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában