Ezüstérem és méltó különdíj

2023.10.23. 13:04

Hős Fa elismerést kapott a kisalföldi tölgyes - Videó a 150 éves győrszentiváni kocsányosról

Csütörtök délután öt órakor Budapesten hirdették ki az Év Fája közönségszavazás és figyelemfelhívó környezetvédelmi akció 2023-as győzteseit.

Bella Violetta

Büszkék az eredményre – Dürvánger Ritával kilátogattunk a Hős Fa-társuláshoz. Fotók: Csapó Balázs

– Minden fa nyert, ha az emberek felfigyeltek rá és megóvják őket és a környezetüket. – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója a díjátadó zárásaként.

A tölgyest nevező Szentiváni Öko Szeglet Egyesület tagjával, Dürvánger Ritával kilátogattunk a Hős Fa-társuláshoz, a Sugár út és Vajda János utca kereszteződésénél található temető mögötti területre. Százötven éves kocsányos tölgyesek hullajtják jellegzetes cakkos leveleiket a tisztás körül.Rita arról mesél, nagyon jól összehozta a közösséget a szavazatokért való kampányolás.

 

Bár ezúttal is sikerült a zsákjába gyűjtenie egy-egy elejtett szemetet, azt mondja, a vandálkodástól talán már nem kell annyira védeni, mint pár éve. – Tavaly helyi jelentőségű, védett természeti területté nyilvánították ezt a részt, felújították az információs táblákat, tanösvényt alakítottak ki és kamerákat is felszereltek. Most a városrész számára feltöltődésre alkalmas hellyé vált, sokan sétáltatnak erre kutyát, üldögélni is jó itt, vagy nyáron hűsölni. Azóta szerencsére elvétve találkozunk szemeteléssel.

 

Az Év Fája versenyről elmondta, nem a szavazatok száma fejezi ki az értékét a fának. Egy ilyen országos megmérettetésen húsz fából bejutni a kilencbe és ott dobogós helyet elérni nagyon megtisztelő az egyesületnek, Győrnek is és a fának is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában