Érdekes történetek

2024.04.13. 17:56

Könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

MW

Végvári Ádám, a Neoton gitárosa, énekese a Roadlegendák, legendás roadok című könyv bemutatóján a budapesti Rockmúzeumban

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A 350 oldalas, több száz korabeli fotóval, kordokumentummal illusztrált kötetben tizenegy roaddal olvasható interjú, ők mesélnek életükről, emlékezetes koncertekről, felelevenítenek számos, a közönség számára ismeretlen sztorit.

Nem bulvárkönyv született, és nem is szakmai kiadvány. Egy magyarországi korszakot, egy szakma kialakulását szerettem volna bemutatni nagyon fontos szereplők tolmácsolásában

– mondta Bálint Csaba, a könyv szerzője, a Rockmúzeum vezetője, számos zenei témájú kötet írója az eseményen.

BÁLINT Csaba
Bálint Csaba, a könyv szerzője (k) a Roadlegendák, legendás roadok című könyv bemutatóján a budapesti Rockmúzeumban
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A roadok a hatvanas évek elejétől, a beatkorszaktól nélkülözhetetlenek a koncertek létrejöttében. Ők rakják össze a technikát, ők dugják be a gitárokat, ők állítják össze e dobszerkót, ők cipelik a hangfalakat, és annak idején sokszor ők vezették a zenekart és a felszerelést szállító kisbuszokat is.

A könyvben megszólaló roadok neveit a szakmában mindenki ismeri, azon túl szinte senki. A ma már nyugdíjas korú Csabai Tibor, Cseresznyés Gyula Cserkó, Gyuris László Bütyök, Huszka József Leó, Jánossy Béla, Kajdy Péter, Marczell Miklós Micu, Novák Pál Bendő, Szász László, Tollár Endre Béni és Toókos Zoltán olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Beatrice, a Bergendy, a Bizottság, a Dolly Roll, az Edda, az első Emelet, a Fonográf, a Hungaria, az Illés, az Omega, a Piramis, a P. Mobil, a Skorpió vagy a Syrius.

A könyv közelebb hozza az olvasóhoz a rockkoncertek kevéssé ismert világát, az utazásokat, az öltözőket, és a mai fiataloknak is megmutatja egy szakma hagyományait. Annak idején minden akadályt megoldottunk, mert a show-nak mennie kellett. Ez a kiadvány egy sorozat első darabja, szeretnénk folytatni, bemutatni másokat is

– hangsúlyozta Huszka József Leó, a könyvet megjelentető Könnyűzenei Technikusok Egyesületének elnöke.

A roadok közül Jánossy Béla arról beszélt, hogy a nehézségek ellenére szerencsés életük volt a magyar rockzene hőskorában, részesei lehettek valami létrejöttének, egy kor szemtanúi.

GIDÓFALVY Attila
Gidófalvy Attila, a Karthago billentyűse a Roadlegendák, legendás roadok című könyv bemutatóján
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A bemutatón a roadok mellett számos ismert zenész volt jelen, így Molnár György Elefánt, az Omega gitárosa, Trunkos András, az Omega menedzsere, Gidófalvy Attila, a Karthago billentyűse és Végvári Ádám, a Neoton gitárosa, énekese.

Számomra ők technikusok, nem roadok. Mindenkire barátként emlékezem. Ők és mi, zenészek is azt vallottuk, hogy a zene a legjobb gyógyszer, aki ebben utazik, tudja, mindenen átsegíti

– mondta Gidófalvy Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában